dante-alighieri-sep2020-2

Început de an școlar atipic la liceul „Dante Alighieri”

Gazdă primitoare, ca de obicei, liceul „Dante Alighieri” și-a deschis porțile pentru înalte oficialități și pentru un grup de elevi, care au participat la un eveniment absolut inedit pentru acest an școlar, care a trebuit să fie desfășurat în condiții speciale, impuse de restricțiile la nivel național în contextul pandemiei de coronavirus.

Manifestarea desfășurată pe 11 septembrie a fost organizată cu implicarea deputatului Andi-Gabriel Grosaru, reprezentantul minorității italiene din Parlamentul României, care a dorit să asigure conducerea școlii de tot sprijinul său în acest an de învățământ deosebit de greu. În premieră, la un asemenea eveniment au partcicipat și reprezentanți ai celor două Biserici, ortodoxă și romano-catolică.

Doamna director Maria Dan i-a întâmpinat pe Excelența Sa domnul Marco Giungi, ambasadorul Republicii Italia în România, PS Cornel Damian – Episcop Auxiliar la Arhidieceza romano-catolică din București, PS Costin Spiridon – consilier patriarhal la Arhiepiscopia Bucureștilor și doamna Ioana Grosaru – președintele Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT.

După binecuvântarea primită de la reprezentanții celor două Biserici și rostirea unei rugăciuni în limba italiană, a luat cuvântul ES Marco Giungi. „Nu ne-am așteptat la un asemenea început de an școlar. Nu va fi un an normal, pentru că încă nu s-a găsit un vaccin sigur și eficace. Trebuie să ne obișnuim cu această situație, să respectăm regulile. Totul se reduce la comportamentul individual”, a considerat diplomatul, care a subliniat rolul fundamental al școlii în formarea spiritului critic și în capacitatea de a discerne, în contextul în care, zi de zi, suntem bombardați cu informații false. „Vreau să vă urez să aveți un an… cât mai normal”, a conchis domnul ambasador.

„Trăim, astăzi, un moment emoționant, un moment special pe care fiecare îl resimte în propria sa manieră. Sunt emoțiile unui nou început, ale unor noi provocări, ale dorinței de a reuși să-i ajutăm pe acești copii, într-un sistem de educație plin de schimbări și nu lipsit de probleme”, a spus deputatul Andi-Gabriel Grosaru, a cărui alocuțiune a avut, însă, un ton optimist: „Împreună vom reuși. Fiecare dintre cei de aici reprezintă o verigă importantă a parteneriatului pentru succesul copiilor noștri. Într-un sistem educațional din ce în ce mai centralizat, putem reuși doar împreună. Este nevoie ca fiecare dintre noi să fie activ și implicat în dezvoltarea școlii”.

La „Dante Alighieri”, așa cum observa reprezentantul minorității italiene în Parlamentul României, fiecare copil, indiferent de etnie, găsește un mediu propice dezvoltării sale ca persoană creativă și autonomă: „Valorile promovate aici, fie că vorbim de responsabilitate, de încredere, de toleranță și multilingvism, de spirit civic sunt esențiale pentru construirea unei societăți mai bune”. În încheierea cuvântării, domnul Andi-Gabriel Grosaru a asigurat elevii și cadrele didactice de la „Dante” de implicarea sa și de sprijinul Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. în ceea ce privește promovarea și perpetuarea studiului de calitate, educația reprezentând piatra de temelie a oricărei societăți civilizate, trainice și sănătoase.

În final, doamna director Dan a mulțumit participanților pentru „această comuniune de suflet”.

Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. urează sănătate, putere de muncă și succes în noul an școlar atât elevilor, cât și cadrelor didactice.

Comments are closed.