1dec2020

La mulți ani, România!

Sărbătorim astăzi, 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Este o zi cu semnificații profunde, o zi care reunește toate generațiile în jurul unor proiecte și idealuri comune. Cu toții, fie că locuim în România sau în afara țării, suntem conectați de iubirea pe care o purtăm României și de dorința de a ne consolida democrația și drepturile sociale și politice precum și de eforturile depuse pentru a avea un viitor comun și democratic.
Împlinirea idealului național s-a realizat în anul 1918 prin lupte și jertfe de sânge, fiind apogeul unei îndelungate perioade istorice care a văzut nașterea și consolidarea națiunii române și a statului român modern. 1918 a fost totodată și punctul de plecare al unei noi Românii, care, în ciuda vicisitudinilor istorice și a deceniilor în care cetățenii au fost supuși abuzurilor totalitarismelor de dreapta și de stânga, și-a păstrat vitalitatea. 1 Decembrie este un simbol al libertății obținute la capătul unor mari eforturi.
1 Decembrie marchează nu doar un eveniment istoric major. Ziua Națională este ziua în care marcăm valorile democratice care au stat la baza sa, în care celebrăm visul de a crea o România liberă și democratică, în care toate națiunile să se regăsească în libertate, într-o societate în care valorile culturale diferite sunt libere și egal respectate. Geniul politic al înaintașilor noștri a schițat prin Rezoluția de la Alba-Iulia portretul unei noi națiuni, o națiune nu doar a românilor ci a tuturor popoarelor conlocuitoare cărora li s-a primit deplină libertate națională și autonomie confesională.
Ziua Națională continuă să ne ofere reperele ideatice care stau la baza unui viitor democratic, ne arată importanța diversității culturale și totodată ne arată ceea ce putem aduce noi în cadrul proiectului european și importanța unei Europe a păcii, lipsită de ororile războaielor mondiale.
Acum sărbătorim Ziua Națională într-un context aparte, marcat de pandemie și de dificultățile generate de ea. Dar, ca și în 1918, avem forța de a depăși aceste probleme pentru a ne reuni în jurul unor valori comune. Avem oportunitatea de a construi acum, ca și atunci, un drum către stabilitatea economică, către un stat de drept, democratic şi social în care toți cetățenii să se bucure de oportunități egale. Mai mult, acum facem dintr-o mare comunitate transatlantică și împreună cu prietenii și aliații noștri vom reuși să consolidăm acest parcurs democratic.
La mulți ani, România!

Comments are closed.