ziua-europei2022

Ziua Europei

Sărbătorim astăzi, 9 mai, Ziua Europei, într-un context internațional complicat care ne demonstrează încă odată importanța unității și a solidarității. În 1950 statele europene încercau să identifice cele mai bune soluții pentru a preveni un nou conflict și a elimina consecințele celui de-al Doilea Război Mondial. În acest cadru Declarația rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, prevedea „ca producţia franco-germană de cărbune şi oţel să fie plasată sub o Înaltă Autoritate comună, în cadrul unei organizaţii deschise şi altor state europene”.
Valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană, valori precum respectarea demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților, sunt valori care ne definesc prezentul și viitorul. Situația internațională ne reconfirmă necesitatea promovării și asigurării păcii prin acțiuni concertate.
Toate aceste valori fundamentale trebuie însoțite de măsuri pragmatice menite să le consolideze rolul în societate. Trebuie să reflectăm la lecțiile trecutului și la provocările prezentului pentru a folosi lecțiile învățate la construirea viitorului.
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Comments are closed.