20210808

Ziua Sacrificiului muncitorilor italieni in lume

În data de 8 august 1956 a avut loc una din marile tragedii industriale ale secolului al XX-lea și anume tragedia de la Marcinelle, Belgia atunci când 262 de mineri au murit în mina Bois du Cazier, dintre care 136 erau italieni. Cu începere din anul 2001, fostul Președinte al Republicii, Carlo Azeglio Ciampi a instituit “Giornata del Sacrificio del Lavoro italiano nel Mondo” (Ziua sacrificiului muncii italiene în lume), o Zi dedicată tuturor lucrătorilor italieni care au murit în accidente de muncă.
Pandemia de COVID-19 conferă acestei Zile o încărcătură simbolică aparte aducând în prim plan lucrătorii din domeniul medical și nu numai care și-au pierdut viața în aceste vremuri de criză sanitară.
Tragedia din 1956 a stimulat dezvoltarea unor politici active de protecție a muncii la nivel european, constituindu-se într-un memento tragic, aflat mereu în fundalul oricăror decizii dedicate protejării vieții și sănătății lucrătorilor.
Acest țel al unei munci sigure și corecte trebuie să ne anime și astăzi în fața imenselor provocări care stau înaintea noastră. Securitatea și sănătatea salariaților trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi toți, munca și protecția socială a muncii fiind unul din drepturile fundamentale.
Imigranții italieni au demonstrat mereu un devotament deosebit față de muncă și un talent și un profesionalism remarcabil, fapt de natură a reprezenta un motiv de mândrie pentru minoritatea italiană din România. Plecați în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și pentru familiile lor lucrătorii italieni au înfruntat numeroase dificultăți și au făcut multe sacrificii iar acest lucru nu trebuie uitat. Migrația economică de care țara noastră nu este străină reprezintă una din marile provocări ale prezentului, provocare pe care o vom depăși împreună. Este totodată un moment important să ne aducem aminte despre aportul strămoșilor noștri cu privire la eforturile depuse pentru reconstrucția României și urmele pe care aceștia le-au lăsat în multe domenii de activitate, construcții (drumuri, poduri, clădiri, monumente), științe și cultură (arhitectură, artă, medicină, chimie, matematică, muzică), sport, gastronomie, aport ce continuă și azi prin eforturile noastre de zi cu zi.
Viva l’Italia!
Viva la Romania

Comments are closed.